- China kijkt met Cuba naar de mogelijkheid voor een gezamenlijk militair trainingskamp op het eiland, zo bericht The Wall Street Journal.
- Volgens de Amerikaanse krant vreest Washington dat op termijn Chinese troepen worden gestationeerd op het eiland voor de kust van Florida.
- Sommige Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen zeggen dat China het eigen optreden in Cuba ziet als een reactie op de Amerikaanse steun voor Taiwan.
- Lees ook: Waarom de VS en de Filipijnen de handen ineenslaan tegen China
China en Cuba kijken of een gezamenlijk militair trainingskamp kan worden opgezet op het eiland, zo bericht de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.
Dat leidt tot bezorgdheid in de Verenigde Staten. De vrees is volgens de krant dat op termijn Chinese troepen worden gestationeerd op het eiland voor de Amerikaanse kust.
De onderhandelingen over de trainingsfaciliteit zijn in een vergevorderd stadium, zo komt naar voren uit Amerikaanse inlichtingenrapporten. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden zou contact hebben opgenomen met de Cubanen om ze te ontmoedigen. Het Witte Huis wilde daar in de krant niet op reageren.
Sommige Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen zeggen dat China het eigen optreden in Cuba ziet als een reactie op de Amerikaanse steun voor Taiwan. Cuba ligt ongeveer even ver van de kust van Florida als Taiwan van het Chinese vasteland. De Chinese regering ziet het democratisch bestuurde eiland als een afvallige provincie en ergert zich aan de Amerikaanse militaire steun aan de Taiwanezen.
Volgens de krant verschillen Amerikaanse beleidsmakers en analisten van mening over hoe zorgelijk de inlichtingen over het mogelijke trainingskamp zijn. De samenwerking tussen de twee communistische regimes wordt in Washington op de voet gevolgd. China heeft voor zover bekend nog geen gevechtstroepen gelegerd in Latijns-Amerika, terwijl de VS wel beschikken over een wereldwijd netwerk van legerbases.
Spanningen tussen China en de VS lopen op
Onlangs ontstond ook al ophef in de Amerikaanse politiek over een vermeende samenwerking tussen China en Cuba op inlichtingengebied. Een spionagebasis op Cuba zou volgens Amerikaanse bronnen in 2019 nog flink zijn uitgebreid.
Republikeinse en Democratische politici stelden eerder deze maand in een gezamenlijke verklaring dat "Havana en Beijing het nu samen hebben voorzien op de Verenigde Staten en ons volk".
Begin februari werd een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, aan China geschrapt. Directe aanleiding was het verschijnen van een Chinese ballon boven Amerikaans grondgebied. Volgens Washington werd deze gebruikt voor spionage.
Deze week ging Blinken alsnog op bezoek in Beijing, om de ijzige relatie met China te verbeteren. Blinken maakte tijdens zijn gesprekken, met onder meer president Xi Jinping, duidelijk dat de VS zich niet willen loskoppelen van China.